Βαρδιόλες του 1821
Η Ιστορία που... ξεχάσαμε – Τα παραμελημένα παραθαλάσσια φυλάκια της Σάμου του 1821 Πρόκειται για τα φυλάκια του 1821, που τόσα έχουν να αφηγηθούν για εκείνη την εποχή. Είναι οι λεγόμενες Βαρδιόλες, που βρίσκονται λησμονημένες, παραδομένες στη λήθη του χρόνου και περνούν απαρατήρητες, χωρίς να γνωρίζουμε τους εθνικούς συμβολισμούς που κρύβουν. Σε συνέδριο που πραγματοποίησαν το 2010, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Σάμου με θέμα «1821, Σάμος και Επανάσταση» ο Γιάννης Μεϊμάρης, αρχαιολόγος - ιστορικός στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μίλησε για δύο από τις σκοπιές που μελέτησε, για τις οποίες, όπως τόνισε στο τέλος της ομιλίας του, «Για την προστασία των δύο αυτών ιστορικών και μικρών σε μέγεθος κτισμάτων, αλλά και όσων άλλων οχυρωματικών έργων της περιόδου του 1821 εντοπισθούν μελλοντικά, οι τοπικές αρχές της Σάμου και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων να μεριμνήσουν για τη διάσωσή τους, καθώς αποτελούν μέρος της Ιστορίας μας, αλλά και χαρακτηριστικά αρχιτεκ...
Το σενάριο, τα κείμενα, οι εικόνες, η αφήγηση και η διεύθυνση της ταινίας ανήκουν στον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής και πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) Θεοδόση Π. Τάσιο. Τη σκηνοθεσία και το 3D animation έκανε ο Γιώργος Πολύζος ενώ τη σύνθεση σκηνών, το μοντάζ και τη μίξη ήχου επιμελήθηκε ο Νικήτας Μήκας. Η αφήγηση γίνεται από τον ηθοποιό Λαέρτη Μαλκότση και τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείτε την ταινία «Τα Mαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο»:
Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας. Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη. Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.
Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο, δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών, είναι από το διαδίκτυο.Αυτό είναι καθαρά για Διασκέδαση.