αρχαιολογικά καλντερίμια του τόπου μου



Στο Γυμνάσιο Πυθαγορείου την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-19) δημιουργήσαμε με μαθητές της Β Γυμνασίου δημιουργήσαμε μια μαθητική ταινία με τίτλο "διαδρομές της μνήμης στα αρχαιολογικά καλντερίμια του τόπου μου". Η ταινία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ομότιτλου σχολικού προγράμματος με υπεύθυνος τους καθηγητές Γούλα Ελένη (φιλόλογος) και Σαμψωνίδης Ανέστης (πληροφορικός).
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία του τόπου τους στους αρχαίους χρόνους, παρότι το χωριό τους είναι αρχαιολογικός χώρος και τουριστικό θέρετρο. Επισκεφτήκαμε με τους μαθητές μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και συζητήσαμε για την ιστορία τους.' Επίσης,εινε ενημέρωση των μαθητών από τον διευθυντή της αρχαιολογικής υπηρεσίας Σάμου & Ικαρίας σχετικά τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Σάμου και την ιστορία του νησιού. Τέλος, καλέσαμε έναν συνάδελφο με γνώσεις φωτογραφίας και παρουσίασε στους μαθητές βασικές μεθόδους για μια καλή κι αξιοπρεπή φωτογράφηση.
Το σενάριο το γράψαμε μαζί με τους μαθητές και στηρίχτηκε σε δικές τους ιδέες. Με ενθουσιασμό κάναμε και τα γυρίσματα κι ήρθε η ώρα του μοντάζ, όπυο εκεί συναντήσαμε κάποιες δυσκολίες, είναι η αλήθεια.
Το αποτέλεσμα, το ταινιάκι μας, το στείλαμε να διαγωνιστεί στον μαθητικό διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους  cineμάθεια, όπου συμμετέχουν σχολεία του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και σε διαγωνισμό της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης. Άχετα όμως από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, όπου συμμετέχουμε. το σημαντικό για εμάς, ήταν η ίδια η εμπειρία.
Ελπίζουμε από εδώ και στο εξής οι μαθητές μας να βλέπουν με διαφορετικό μάτι τα μνημεία του τόπου τους και να ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα γι' αυτά.
Θα κάνουμε στο σχολείο μας και μια  έκθεση φωτογραφίας αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι μαθητές.

18/5/2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΣΑΜΟ -video

Ο ΒΟΜΒΑΒΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ 1943 -video